Zaklatják a rendőröket

Infostart
2007. július 23. 22:14
A rendőrség segélyhívó számára befutó telefonok legalább fele jelentéktelen vagy egyenesen bosszantó bejelentés, de van olyan őrs, ahol az arány eléri a 85 százalékot - derült ki a brit lap körkérdéséből. A sok fölösleges hívás miatt előfordul, hogy olyanoknak kell várakozniuk a kapcsolásra, akik valóban bajban vannak.

A bedfordshire-i rendőrségen előfordult, hogy valaki azért hívta fel a segélyvonalat, mert nem tudta kivenni a bevásárlókocsiból az egyfontos érmét. Más azért panaszkodott, mert csak otthon vette észre, hogy hibás a krikett felszerelés, amelyet vásárolt.

De kértek már tanácsot is a segélyvonalon azzal kapcsolatban, mit csináljanak egy sündisznóval - vagy hol vehetnek éjszaka cigarettát.

A lap szerint átlagosan a hívások fele fölösleges, de akad olyan őrs is, ahol a hívások 85 százaléka az. "Nem akarok fölöslegesen pánikot kelteni, de néha élet-halál kérdése, hogy valaki el tudja-e érni időben a rendőrséget" - figyelmeztetett ezzel kapcsolatban a manchasteri körzet főfelügyelője.

A rendőrség nem győzi hangsúlyozni, hogy a segélyvonalat - Nagy-Britanniában a 999-et - kizárólag valódi veszély, súlyos sérülés, illetve folyamatban lévő bűncselekmény bejelentésére szabad használni.