Csecsemőmaradványokkal töltött zsákok voltak a kútban

InfoRádió / MTI
2007. július 23. 12:50
Lány magzatok és újszülött csecsemők maradványaival megtöltött harminc műanyag zsákot talált a rendőrség a kelet-indiai Orisza szövetségi államban egy kiszáradt kútban.

A rendőrség szerint a maradványokat - főként koponyákat és csontokat - a szövetségi állam fővárosától, Bhuvanesvartól 90 kilométerre fekvő Najagarh járásban lévő klinikán röviddel a születés, illetve a terhesség-megszakítás után dobhatták a kútba. A klinika igazgatóját őrizetbe vették.

B.K. Sarma, az oriszai rendőrség bűnügyi főfelügyelője szerint feltehetően magzatelhajtásokat végeztek a klinikán, de ezt még a törvényszéki orvosszakértői vizsgálatnak is igazolnia kell.

Joges Bahadur Hurania, a szövetségi állam rendőrségének egy másik vezetője nem zárta ki, hogy a szülők kérésére végezték el az abortuszt a nőnemű magzatokon, bár a hatóságoknak a maradványok nemét még véglegesen meg kell állapítaniuk.

Indiában a magzatok nemét megállapító vizsgálatok tilalma ellenére gyakori a nőnemű magzatok esetében végrehajtott terhesség-megszakítás, valamint egyes vidékeken az újszülöttek meggyilkolása.

A szülők jobban örülnek a fiúgyermeknek, mint a lánynak, mivel a családoknak hatalmas összegbe kerül a lányok kiházasítása.

A kormány adatai szerint mintegy tízmillió lányt öltek meg szüleik még az anyaméhben, illetve közvetlenül a születés után az elmúlt húsz év alatt.