Az izraeli vezetés szombaton nem kér a varázslóból

Infostart
2007. július 19. 10:53
Tajtékzik az izraeli kereskedelmi miniszter, amiért több ottani könyvesbolt is úgy döntött: ugyanakkor mutatja be a Harry Potter-sorozat utolsó darabját, amikor a legtöbb külföldi könyváruház, éppen sabbatkor.

A különleges bemutató szombaton hajnali 2 óra 1 perckor lesz Izraelben, éppen a zsidó pihenőnap, a sabbat közepén, amely péntek estétől szombat estig tart, ez idő alatt pedig a többi között tilos dolgozni.

Az ultraortodox kereskedelmi miniszter, Éli Jisai azonban egyáltalán nem örül annak, hogy Izrael is csatlakozott a nemzetközi mozgalomhoz, és perrel, bírságokkal fenyegeti azokat a boltosokat, akik mégis kinyitnak sabbat idején.

"Határt kell szabnunk annak a vágyunknak, hogy utánozzunk más országokat" - mondta Éli Jisai, aki szerint a könyvkereskedők magatartása megszentségtelenítené a szent ünnepet.

"Felfoghatatlan, hogy sok alkalmazottat behívnak majd, hogy megtörténhessen az az esemény, amely rombolja a sabbat eszméjét. Azt tervezem, hogy vádat emelek és megbírságolom mindazokat, akik megszegik a munka és pihenés óráinak törvényét" - tette hozzá a miniszter.

Az erősen vallásos rétegek felháborodása ellenére sok könyvkereskedőnek esze ágában sincs letenni arról, hogy részt vegyen az összehangolt akcióban, amelytől azt remélik, hogy gyerekek és szülők ezreit vonzza majd az üzletekbe.