Kiderült a nagy titok: miért vezetnek egy kézzel a férfiak?

Infostart
2007. július 12. 07:46
A férfiak önmaguk részének tekinti az autót - azért vezetnek egy kézzel. A nők viszont különálló entitásnak tartják az autót, ezért markolják két kézzel a volánt - állítják brit pszichológusok.

Brit pszichológusok azt is megfigyelték, hogy a férfiak olyan szenvedélyesen is beszélnek az autójukról, mint saját magukról. "A nők könnyebben kifejezik az érzelmeiket, az autót pedig különálló entitásnak tekintik - ezért is adnak neki általában nevet" - hangsúlyozta a tanulmány egyik szerzője.

Iain MacRury hozzátette: a férfiak ellenben saját részüknek érzik az autót, ezért számukra szórakozás és pihenés a vezetés - ezért fogják a kormány általában egy kézzel.

A kutatásuk kiderítette, hogy a férfiak 46 százaléka pihenteti az egyik kezét vezetés közben a sebességváltón - míg a nőknek csupán a 31 százaléka. Az ölében a férfiak 27 százaléka tartja a "fölösleges" kezét, míg a nőknek a 39 százaléka tesz így.

A pszichológusok megfigyelték azt is, hogy az autósok négyszer gyakrabban dudálnak búcsúzásképpen, mikor dolgozni mennek, mint hazaérkezésüket jelezendő. Elinduláskor ugyanis úgy érzik, hogy szabadulnak, hazafelé viszont tudat alatt már attól rettegnek, milyen hírek várják őket, milyen új problémákkal kell megbirkózniuk.

A kutatók számára az apróságok is sokatmondóak. Azok például, akiknek az autójában van pohártartó, munkamániások - nem akarnak egy percet sem elvesztegetni az értékes idejükből.