Kegyelmet kérnek a kívégzésre ítélt szentnek

Infostart
2007. július 12. 09:47
Bírósági kegyelmet kérnek nagy-britanniai hindu papok Shambónak. A szent bikát azért ítélték kivégzésre, mert TBC-t állapítottak meg nála, a beteg állatokat pedig a szigetországban el kell pusztítani.

Április 27-én, egy rutinvizsgálat során állapították meg az állatorvosok, hogy Shambo TBC-vel fertőzött. A fekete bika azonban nem egyszerű szarvasmarha: a hívők szent állatnak tartják, ezért mindent megtesznek a megmentése érdekében.

Most a bíróságtól várják a kegyelmet Shambo számára. Ha a kegyelmi kérvényt elutasítják, Shambo ügyvédei fellebbezni fognak.

Shambo "halálos ítéletét" az illetékes miniszter, Jane Davidson írta alá. A tárcavezető szerint közegészségügyi érdek fűződik a bika elpusztításához. A brit állattenyésztők egyetértenek vele; szerintük Shambóval éppen úgy kell bánni, mint a "közönséges" szarvasmarhákkal, akik számára ilyenkor nincs kegyelem.

A carmarthenshire-i Llanpumsaint hindu közösség viszont azt szeretné, ha legalább újabb vizsgálatokat végeznének a hatéves fekete holstein-fríz fajtájú bikán, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban beteg-e.

"Nevetséges, hogy az egyetlen módszer annak megállapítására, hogy valóban beteg-e az állat az, hogy előbb megölik, majd megvizsgálják a tetemet" - méltatlankodott a közösség vezetője.

A hindu papok részletes tervet is kidolgoztak arra, hogyan zárják el a külvilágtól, és kezeljék Shambót. A szent bika megmentésére internetes aláírásgyűjtést is kezdtek, amelyet eddig 20 ezren biztosítottak támogatásukról. A világhálón élőben is követhetik az érdeklődők Shambo mindennapjait.