Durvul a nápolyi helyzet

Infostart
2007. július 10. 20:00
Egyre súlyosabb a nápolyi szemétkrízis: az utcákon hulladékhalmok állnak, amelyek időről időre lángra kapnak. Már az Egyesült Államok nagykövetsége is figyelmeztette az amerikaiakat, hogy az egészségük is veszélybe kerülhet, ha Dél-Olaszországba utaznak.

A területen átutazó amerikai polgárok szemétkupacokkal találkozhatnak, tüzekkel, amelyekből mérgező füst szállhat fel, és olyan demonstrációkkal, amelyek során a helyiek megpróbálják lezárni a hulladéklerakókhoz vezető utat - áll a követség közleményében.

Május óta a dél-olaszországi város és a közeli települések utcáin halmokban áll a háztartási hulladék: az emberek az utcára öntik a szemetet, mert az állam egyelőre képtelen megoldani a szemétszállítás megszervezését, amelyben a maffia is vastagon benne van.

A követség figyelmeztetett, hogy a hulladékkupacok időnként kigyulladhatnak, a lángok közül pedig mérgező gázok szabadulhatnak fel, amelyek légzési nehézségeket okozhatnak, és súlyosbíthatják a légzőszervi betegségek tüneteit.

A múlt hónapban az Európai Bizottság jogi lépéseket kezdeményezett Olaszországgal szemben, amiért több tonna szemét áll összegyűjtetlenül Campania tartomány városaiban. Az unió illetékesei úgy vélik, a helyzet súlyos egészségi és környezeti veszélyeket okozhat.