Jön a vihar: narancsszínű riasztás

InfoRádió / MTI
2007. június 22. 17:16
Narancsszínű riasztási fokozatot adott ki az újabb vihar miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) késő délutánra és estére az ország egész területére. A csütörtökinél általában gyengébb, ám helyenként hevesebb zivatarok és széllökések várhatók.

Kolláth Kornél ügyeletes meteorológus elmondta: délután öt óra előtt még Ausztria nyugati felében járt az a front, amely mentén heves zivatarok alakulnak ki, és amely fokozatosan kelet felé halad.

Magyarország nyugati határait este hat és hét óra között érheti el a front, így Budapest térségét este 9 óra körül érhetik el a zivatarok.

A csütörtökihez képest "kisebb területi lefedettségű", heves, tehát az óránként 80-90 kilométert is meghaladó széllökésekre és jégesőre lehet számítani. Egy-egy helyen kialakulhat ugyanakkor heves zivatar, itt akár az óránkénti 100 kilométeresnél is erősebb széllökések lehetnek.

Bármelyik régióban előfordulhatnak heves zivatarok - közölte a meteorológus -, ám jelenleg inkább az a valószínű, hogy Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségében alakulhatnak ki intenzív zivatarok.