Óvatosan a kozmetikumokkal - rákot okozhatnak

Infostart
2007. június 21. 11:34
A naponta sminkelő nők szervezetébe évente csaknem 2 kilogrammnyi kémiai anyag kerül a bőrükön át - állítják a természetes alapanyagú kozmetikumok hívei.

Sok nő naponta akár húszféle piperecikket is használhat, és ezek közül minden bizonnyal többnek már lejárt a szavatossága, a bennük lévő kémiai anyagok pedig felszívódnak a bőrön át.

Néhány szintetikus anyagról az a hír járja, hogy különféle betegségeket okoz a bőrirritációtól a bőr korai öregedésén át a rákig.

Richard Bence biokémikus három évet töltött a szépségcikkek összetevőinek vizsgálatával. Szerinte érdemes lenne óvatosan bánni a kencékkel.

Legyen inkább természetes

"Fogalmunk sincs arról, hogy mit tesznek az ezekben lévő kémiai anyagok, ha összekeverednek: a hatásuk sokkal komolyabb lehet, mint egyenként" - mondta a kutató, aki a természetes anyagokból készült kozmetikumok híve.

"Ha a rúzs a szájba kerül, a nyálban és a gyomorban lévő enzimek lebontják. De ha a kemikáliák egyenesen a véráramba jutnak, nincs, ami védjen ellenük" - tette hozzá Richard Bence.

Valóságos baktérium-tenyészet

Egyes szervezetek arra is felhívták a figyelmet, hogy a lejárt szavatosságú rúzsok és szempillafestékek valóságos baktérium-tenyészetekké válhatnak.

Mások arra figyelmeztetnek, hogy a parabének - a szappanok, a samponok, a dezodorok és a babakrémek is tartalmazzák ezt a tartósítóanyagot - nyomait a mellben kialakult ráksejt-mintákban is felfedezték, a nátrium-lauryl-szulfát pedig, ami egyebek mellett a samponok és fogkrémek habosításához használnak, bőrirritációt okozhat.

A kozmetikumok, piperecikkek és parfümök gyártóinak szervezete szerint azonban nincs ok aggodalomra. Azt állítják, hogy a különféle kémiai anyagok egyenkénti és összetett hatását is ismerik.