Csak óvatosan az állatsimogatással!

Infostart
2007. június 21. 09:50
Az állatkertek látogatói különféle fertőzések veszélyének teszik ki magukat, ha nem mosnak kezet, miután megsimogatták az állatokat - állítják kanadai kutatók.

A kutatók 36 olyan állatkertbe küldtek megfigyelőket, ahol a látogatók meg is simogathatnak néhány állatot. Mindenhol volt kézmosási lehetőség, de ezt az emberek kevesebb, mint egyharmada használta ki.

A kutatásból az is kiderült, hogy a szülők olyan tárgyakat is bevittek az állatkertekbe, amelyeknek a felületén a megtapadó kórokozók könnyen megfertőzhették a gyerekeiket.

Sok állatkertben olyan állatokat is simogatni engedtek, amelyek szintén a kórokozók hordozói lehettek. Ilyenek például a borjak vagy a naposcsibék, a parkok egyharmadában pedig több beteg állatot is találtak: sokukon bőrelváltozások mutatkoztak, vagy hasmenésük volt.

A közeli kapcsolat a beteg állatokkal növelheti a fertőzésveszélyt: főleg az E coli- és a szalmonellafertőzését.

A kutatók ezért azt tanácsolják, hogy az állatkertek látogatói mindig mossanak kezet, miután megsimogatták a bentlakókat.

A vizsgálatot végző szakemberek azt nem tudták megbecsülni, mekkora az esélye annak, hogy a látogatók megfertőződnek, hiszen az egészséges immunrendszerre nem jelentenek komoly veszélyt az ilyen helyeken összeszedhető kórokozók, a gyerekek és az idősek esetében azonban nagyobb a kockázat.