Meghalt, mert a rendőrök azt hitték, hogy fantáziál

Infostart
2007. június 12. 07:29
Hiába fordult a rendőrséghez egy kurd származású lány azzal, hogy veszélyben van az élete, végül "becsületbeli gyilkosság" áldozata lett, amiért beleszeretett egy olyan férfiba, akibe nem lett volna szabad. Apját elítélték.

Banaz Mahmod meghalt, mert apja szerint eljátszotta becsületét, és mert a rendőrök nem hitték, hogy valóban életveszélyben van.

A 20 éves lány megszökött egy rosszul sikerült házasságból, mert beleszeretett a 29 éves Rahmat Sulemaniba.

A fiataloknak titokban kellett volna tartaniuk a kapcsolatot, Banaz apja, Mahmod Mahmod azonban rájött, hogy együtt vannak, és már 2005 szilveszterén megpróbálta megölni a lányát, miután nagyanyja lakásán leitatta brandyvel. A lánynak sikerült megszöknie: kitörte az egyik ablakot, hogy elmenekülhessen.

Nem hittek neki

Hiába számolt be Banaz Mahmod az esetről Angela Cornesnak, a közrendőr úgy vélte, hogy a lány csak "fantáziál", és még eljárást is akart indítani ellene, amiért szándékosan betörte az ablakot.

Később Banaz még háromszor jelentette a rendőrségen, hogy veszélyben érzi magát, egy levelet is küldött, amelyben leírta, hogy kik bánthatják.

Az incidens után a lány rövid időre eltűnt, hazautazott, majd visszatért, hogy rendbe hozza kapcsolatát szerelmével, de rajtakapták őket: Banaz apja megfenyegette Rahmat Sulemanit.

Hiába figyelmeztették a lányt, hogy rejtőzzön el, úgy érezte, biztonságban van édesanyja mellett. Másnap, amikor szülei elmentek otthonról, Banazt meggyilkolták: apja testvérének, Arinak egyik ismerőse, Hama fojtotta meg egy cipőfűzővel.

A lány félmeztelen, bőröndbe csomagolt testére egy birminghami kertben találtak rá három hónappal később.

Elítélték őket

A korábbi iraki katonákat, Mahmod és Ari Mahmodot a bíróság hétfőn gyilkosság vádjában bűnösnek találta. Õrizetben maradnak, büntetésüket később határozzák meg.

Hamát már korábban elítélték, két másik férfi pedig - akiket Banaz levelében megnevezett - szökésben van.