Ijesztő kihívások előtt a terrorelhárítók

Infostart
2007. június 8. 06:20
Komoly fejtörést okoz a rendőri és nemzetbiztonsági szerveknek, hogy a terroristák egyelőre háborítatlanul kommunikálhatnak a világhálón keresztül, egyelőre ugyanis nem találták meg a módszert az internetes telefonbeszélgetések lehallgatására.

Az internetes telefonszolgáltatók, mint például a Skype egy robbanásszerűen növekvő szektor résztvevői. Segítségükkel akár ingyenesen is telefonálhatnak a felhasználók.

Bár számukra minden bizonnyal csak pozitívumai vannak a szolgáltatásnak, a nemzetbiztonsági szervek aggódnak, mert míg a vonalas vagy mobiltelefonokat le tudják hallhatni, addig a VoIP (Voice over Internet Protocol) rendszeren lebonyolított beszélgetésekhez egyelőre képtelenek hozzáférni.

Jelenleg csak azt tudják megállapítani, hogy egy hívás folyamatban van, azt azonban, hogy ki honnan hová telefonál, és mit mond, nem.

A SkyNews brit portálnak nyilatkozó szakértők szerint a rendőri és nemzetbiztonsági szervek nagy erőkkel dolgoznak az internetes telefonok "feltörésén", a kihívás azonban ijesztő.

Egyelőre egyébként az is vitás kérdés, hogy a lehallgatott beszélgetéseket elfogadhatja-e egy bíróság bizonyítékként.