Fordulat a haldokló Diana hercegnőt ábrázoló képek ügyében

Infostart
2007. június 5. 12:53
Vilmos és Harry herceg is tiltakozik az ellen, hogy az egyik brit televíziós csatorna levetítse azt a dokumentumfilmet, amelyben olyan képeket is bemutatnának, amelyen haldokló édesanyjuk, Diana hercegnő látható.

A két herceg privát titkára is írt a Channel 4 vezetőségének azt kérve: hagyják ki a dokumentumfilmből a vitatott fotók bemutatását, Vilmos és Harry szerint ugyanis ez hatalmas tiszteletlenség anyjuk emlékével szemben.

A csatornánál azonban ragaszkodnak a képek bemutatásához és leszögezték: felelősségteljesen jártak el, amikor a dokumentumfilmet készítették.

Tiltakoznak

Nemcsak a hercegek, hanem a brit konzervatív párt is követeli, hogy vegyék le a műsorról az anyagot, amely olyan, eddig sosem látott fotókat is bemutatna, amelyeket a francia fotósok készítettek a tragikus baleset helyszínén 1997 augusztusában.

A filmben olyan képek is szerepelnek, amelyeken látszik az összetört autó belseje, valamint az, hogy a hercegnőt egy francia orvos lélegezteti.

A két herceg privát titkárának, Jamie Lowther-Pinkertonnak azt ígérték a Channel 4-nál, hogy még hétfő reggel válaszolnak Vilmos és Henry kérésére, de eddig nem keresték meg.

Valóban ezt akarják?

Az eredeti tervek szerint június 6-án sugárzásra kerülő film mellett egyelőre kiáll a csatorna. A Channel 4 azzal érvel, hogy az egyetlen képen, mely az autó belsejét mutatja, kitakarták az áldozatokat. A társaság azt állítja, hogy a filmben szereplő képeket "óvatosan és nagy érzékenységgel" válogatták ki.

A titkár szerint azonban ez nem elegendő. "Ha az ön vagy az én anyám haldokolt volna abban az alagútban, azt akarnánk, hogy a jelenetet bemutassák az országnak? Valóban ez az, amit az ország akar?" - tette fel a kérdést Jamie Lowther-Pinkerton.

Óriási a kíváncsiság

"Azt kell kérnem öntől, hogy ne mutassák be azokat a fotókat, amelyeken az összetört autó látható, miközben a hercegek édesanyja a roncsok között haldoklik" - tette hozzá a titkár, aki azért aggódik, hogy a képek felzaklatják majd Vilmost és Henryt.

A Channel 4 illetékesei szerint viszont a dokumentumfilmet azért kell levetíteni, mert komoly társadalmi érdeklődés tapasztalható: az emberek még mindig nagyon kíváncsiak arra, mi is vezethetett Diana hercegnő és barátja, Dodi Fayed halálához.