A nyomorúság a boldogság titka

Infostart
2007. június 5. 06:49
A boldog kapcsolat titka lehet, ha az emberek elfogadják, hogy vannak rossz időszakok is - állítják a szakértők.

Amerikai terapeuták szerint jobb, ha a párok elfogadják ezt, és nem küzdenek azért, hogy kapcsolatuk tökéletes legyen.

A szakértők szerint a tündérmesék és a modern szerelmi történetek az okai annak, hogy az emberek elhiszik: együttlétük örökre tökéletes lehet.

Egy, a családi és házassági terapeuták amerikai szaklapjában megjelent cikk szerzői szerint viszont csak mítosz, hogy, ha eleget teszünk, elérhetünk egy szenvedés nélküli állapotot.

Szerintük ez a felfogás még káros is, hiszen ha az emberek elhiszik, hogy ez lehetséges, de mégsem érik el, úgy érezhetik: megbuktak.

A családterapeuták szövetségének egyik munkatársa, Jan Parker szerint is jól látják a szerzők, hogy a kapcsolatok "nirvánája" elérhetetlen, és, ha ez nem tudatosul az emberekben, az károsan hathat lelkiállapotukra.

A szakértő szerint fontos azt is meghatározni, hogy mit is értenek valójában az emberek a boldog és egészséges kapcsolat alatt, hiszen az élete senkinek sem lehet folyamatosan boldog, mindig lesznek nehéz pillanatok.

Jan Parker úgy véli: a pároknak többek között a megértés segíthet megbirkózni a nehézségekkel és elfogadni a jó időszakokat.

Más szakértők, köztük Nadine Field szerint is keserűen csalódik mindenki, aki a tökéletes együttélésre törekszik, ez pedig oda vezethet, hogy az emberek elkezdik a kapcsolat negatívumaira összpontosítani, ez pedig neheztelést eredményezhez.

"Az embereknek kommunikáció útján kell megpróbálniuk megértetni magukat egymással ahelyett, hogy tökéletességet várnak a másiktól" - mondta Nadine Field.