Indul a hajsza a graffitisek után

Infostart
2007. május 31. 05:50
Műholdas helymeghatározó rendszert, digitális fényképezőgépeket és számítógépes adatbázist is magába foglal az az egyre több amerikai városban alkalmazott rendszer, mellyel a falfirkákat akarják visszaszorítani.

"Korábban a hatóságoknak nem volt lehetősége követni, hogy kik készítették a graffitiket, amelyek elcsúfítják a városokat" - nyilatkozta Tim Kephard, a los angelesi központtal működő Graffiti Tracker elnöke.

A cég rendszere lefilmezi a graffitiket, mielőtt még lefestik azokat, feljegyzi keletkezésük pontos helyét és idejét, és az adatokat eltárolja.

Elemzi a jellemzőket is, például, hogy a minták hasonlítanak-e valamelyik városi banda stílusához.

A rendőrök ezeket az információkat arra használhatják, hogy meghatározzák, hol csaphat le legközelebb egy tagger, ha pedig elkapták, lesz ellene bizonyíték.

Nem véletlen, hogy a Graffiti Trackert Los Angelesben alapították: a városban és körzetében a takarítóbrigádok tavaly 4,5 millió négyzetméter graffitit távolítottak el.

A vállalat rendszerét jelenleg 20 város használja Kalifornia, Nevada és Nebraska államokban.

A Los Angelestől keletre fekvő, 65 ezer lakosú Pico Riverában például hatvan graffitist tartóztattak le, azóta, hogy 9 hónapja szolgálatba állították a rendszert.