Szokjon le a dohányzásról a fizetéséért

Infostart
2007. április 26. 05:14
Akár munkaidejükben is járhatnának leszoktató kezelésre a dohányosok Nagy-Britanniában - legalábbis ez az ötlet is szerepel az egészségügyi szervezetek javaslatai között.

Az egyik független egészségügyi szervezet, a NICE szakértői szerint a munkáltatóknak minden segítséget meg kell adniuk alkalmazottaiknak a dohányzásról való leszokáshoz.

Július elsejétől ugyanis Angliában is bevezetik azt az uniós jogszabályt, amely szerint tilos lesz majd rágyújtani a zárt közterületeken és a munkahelyeken.

Nevetséges?

A dohányosok egyik lobbiszervezete, a Forest vezetője szerint az ötlet, hogy a dohányosok a munkaidejükben járjanak leszoktató terápiára, egyszerűen nevetséges.

"Nem lehet azt várni a munkáltatóktól, hogy engedélyezzék a dohányosok számára a lógást, emellett el tudom képzelni, mennyire bosszantaná ez a nem dohányzó kollégákat" - mondta Simon Clark.

A férfi hozzátette: egy ilyen lehetőséget azért sem szabad az emberek kezébe adni, mert biztosan kihasználnák, hogy van mentségük a munkából való hiányzásra.Nincs lehetőségük

Az egészségügyi szervezet egyik munkatársa azonban arra figyelmeztet: átlagosan minden négy dohányos közöl három le akar szokni, ebben pedig segítenie kéne őket munkaadójuknak is.

A NICE szerint a munkáltatóknak külön alapelveket kéne lefektetniük azzal kapcsolatban, hogyan kívánják megkönnyíteni alkalmazottaiknak a cigarettázásról való leszokást.

Beleszólhatnak?

Ebbe beletartozik többek között az is, hogy a munkahelyen a dolgozók tájékozódhatnak arról, hová fordulhatnak segítségért. A legradikálisabb javaslat volt az, hogy az alkalmazottakat munkaidőben engedjék el a leszoktató terápiára.

A cégeknek azonban ez komoly bevételkiesést jelenthetne, emellett biztosan zavarná a nem dohányzókat is. Egyes munkáltatók azt is megkérdőjelezik: van-e joguk ilyen komolyan beleszólni alkalmazottaik magánügyeibe.