Részeg volt Diana hercegnő sofőrje

InfoRádió / MTI
2006. december 9. 14:00
DNS-vizsgálatok igazolják, hogy a Diana és szeretője halálát okozó sofőr ittas volt, egyesek azonban még mindig úgy vélik, hogy a hercegnő gyilkosság áldozata lett.

Ittas volt az a francia sofőr, aki 1997. augusztus 31-én a Diana walesi hercegnőt és szeretőjét, Dodi Fayedet szállító Mercedesszel egy közúti aluljáró pillérének csapódott.

A BBC részleteiben ismertetett, vasárnap este adásba kerülő dokumentumfilmje szerint a francia igazságügyi hatóságok az elmúlt egy évben DNS-vizsgálatokat végeztek, amelyek bebizonyították, hogy az első szakvélemények helyesen állapították meg a sofőr ittasságát.

Henri Paul, a párizsi Ritz szálló biztonsági főnöke a francia tűréshatárt háromszorosan meghaladó alkoholmennyiséggel a szervezetében ült a volán mögé.

Korábban is vizsgálták már

A 2004-ben végződött vizsgálatok már bebizonyították, hogy baleset történt, a szerencsétlenséget pedig gyorshajtás okozta. A rendőrök azt is kiderítették, hogy a sofőr alkohol és depresszióellenes szerek hatása alatt állt.

Rendre felmerülnek azonban olyan találgatások, amelyek szerint Henri Paul vérmintáját manipulálták, esetleg kicserélték.

Fayed összeesküvés-elmélete

Mohamed Fayed, Dodi apja nem hisz a vizsgálatoknak. Úgy gondolja, merénylet történt. Szerinte egyesek mindenáron megpróbálták megakadályozni, hogy a brit trónutódlási sorba beállhasson egy hithű muszlim gyermeke.

Mohamed Fayed, a londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló brit-egyiptomi tulajdonosa szerint Diana már terhes volt Dodi Fayedtől a katasztrófa idején, az orvosszakértők ezt azonban cáfolják.

Diana is gyanakodott

Bár a vizsgálatok balesetet állapítottak meg, még mindig felmerülnek kétségek. Egyrészt továbbra sem lehet tudni, ki is volt pontosan Henri Paul. Egyesek szerint - ezt azonban brit részről cáfolták - Paul a brit külső elhárítás, az MI6 embere volt, mások úgy gondolják, a francia titkosszolgálatnak dolgozott.

A walesi hercegnő egyébként a halála évében azt írta személyi inasának, hogy szerinte férje, Károly herceg merényletet készít elő ellene, mégpedig úgy, hogy halála autóbalesetnek tűnjön.