"A nő maradjon csöndben és ne tanítson férfit"

Infostart
2006. augusztus 23. 12:14
Egy amerikai baptista lelkész szerint nők nem taníthatnak férfiakat, ezért több mint 50 év munkaviszony után elbocsátotta egy vasárnapi iskola oktatóját.

Tim LaBouf a watertowni Első Baptista Templom lelkipásztora, egyben a New York állambeli város helyi tanácsának dolgozója, és úgy véli, hogy a Biblia elveit követte döntésénél.

A lelkész szerint a nők bármilyen pozíciót vállalhatnak az életben - de azt ne az egyházon belül tegyék.

"Hitem szerint szerint az a lehetőség, hogy a nők egyházi közegben lelki oktatást folytassanak, a templom ajtajában megszűnik, punktum" - fejtegette LaBouf temploma weboldalán.

Maradjon csendben, hódoljon be

"Pál apostol Timóteusnak írt levelét idézték: A nő tanuljon csendben és teljes behódolással. Nem engedem, hogy egy nő férfit oktasson, vagy hogy hatalma legyen felette, neki csendben kell maradnia" - mondta az elbocsátott 81 éves oktató, Mary Lambert a neki küldött felmondólevélből.

Az idős asszony elmondta: teljesen megdöbbentette a levél.

Autonóm templomok

Az állam baptista templomszövetségének vezetője szerint bár LaBouf tiszteletes nézetei valószínűleg nem túlzottan népszerűek, a templomok autonómiát élveznek, így ügyeikbe nem tudnak beavatkozni.

Hozzátette még, hogy több templom "agresszív módon biztosítja a nők vezető szerepét az egyházban."

Visszatérve Watertownba, a helyi templom vezetése közleményében tudatta, hogy a Biblia (állítólagos) tanítása csak kismértékben volt tényező Mary Lambert elbocsátásában.

"A keresztényi udvariasság arra kényszerít, hogy tartózkodjunk a nyilvános vádaktól vele szemben" - írták.