Diana nem volt terhes, és jegyes sem!

InfoRádió / MTI
2006. június 5. 08:00
Diana hercegnő nem volt terhes szeretőjétől, Dodi Fayedtől, és nem is volt a jegyese - vasárnapi londoni értesülések szerint ez áll majd abban a vizsgálati jelentésben, amely most készül a néhai walesi hercegnő csaknem kilenc évvel ezelőtti halálának körülményeiről.

Diana, Károly brit trónörökös akkor már elvált felesége 1997. augusztus 31-én, Párizsban vesztette életét, amikor az őt szállító Mercedes gépkocsi igen nagy sebességgel egy közúti aluljáró pillérének csapódott.

A szerencsétlenségben meghalt Diana akkori barátja, Dodi Fayed, Mohamed Fayednek, a londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló brit-egyiptomi tulajdonosának fia is.

Az idősebbik Fayed a tragédia óta váltig állítja, hogy fiát és Dianát a brit titkosszolgálat tette el láb alól. Nemrég kijelentette azt is: Dodi és Diana a baleset előtt egyaránt közölte vele, hogy a hercegnő terhes, és össze akarnak házasodni.

A News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap forrásai szerint azonban a Scotland Yard volt főparancsnoka, Lord Stevens által vezetett hivatalos brit vizsgálat új igazságügyi orvostani eljárások bevetésével kétséget kizáróan bebizonyította, hogy a hercegnő terhességéről szóló, rendre felbukkanó hírek megalapozatlanok.

Mohamed Fayed, a Diana halála óta keringő összeesküvés-elméletek fő szítója szerint az általa vélelmezett merénylet célja annak megakadályozása lett volna, hogy egy hithű muszlimtól - vagyis az ő fiától, Dodi Fayedtől - származó gyermek kerüljön rokonságba Diana és Károly két fiával, Vilmos és Harry hercegekkel, akik apjuk után a második, illetve a harmadik helyen állnak a brit trónutódlási sorban.

A News of the World forrásai szerint a készülő Stevens-jelentés az összeesküvés-elmélet egészét is cáfolni fogja, kimondva: a balesetet a francia sofőr, Henri Paul ittassága és gyorshajtása okozta, és a brit belső és külső elhárítás (MI5; MI6) aktáiban sincs semmilyen bizonyíték titkosszolgálati felelősségre.

A párizsi Alma-híd aluljárójában történt tragédia hat évig tartó francia hivatalos vizsgálata szintén azzal a megállapítással zárult két éve, hogy baleset történt, amelyet az ittas, és ugyanakkor erős depresszióellenes szerek hatása alatt is álló Henri Paul - a párizsi Ritz helyettes biztonsági főnöke, vagyis az idős Fayed alkalmazottja - okozott gyorshajtásával.

A vasárnapi brit lapnak nyilatkozó magas rangú források szerint a brit vizsgálók kiderítették azt is, hogy az a párizsi ékszerész, akitől Mohamed Fayed szerint a tragédia előtti reggelen Dodi jegygyűrűt vásárolt Dianának, semmi ilyesmit nem adott el aznap az ifjabb Fayednek, vagyis "nem volt gyűrű, és nincs bizonyíték semmiféle eljegyzésre".

A francia hivatalos vizsgálat lezárulta után, két éve kezdődött a brit vizsgálat, amelyet a volt Scotland Yard-főnök vezet. Lord Stevens mindazonáltal tett egy-két olyan sejtelmesnek ható megjegyzést, amelyek az összeesküvés-elméletek hívei szerint az ő érveiket látszanak alátámasztani. Januárban, a BBC-nek nyilatkozva például azt mondta: a vizsgálat "sokkal összetettebb, mint bárki gondolta volna", és bizonyos felvetéseket, amelyeket Mohamed Fayed hangoztat, "helyes volt felvetni".