Állóhelyek a repülőkön?

Infostart
2006. április 26. 05:40
Hogyan lehet a legtöbb utast bezsúfolni a repülőjáratok turistaosztályára? Úgy, ha állnak. Persze, ez még egyelőre nem valóság, de a tervek már készen állnak, és az egyre élesebb jegyár-verseny, illetve az emelkedő üzemanyag árak szorításában, könnyen előfordulhat, hogy egyszer valóban állóhelyet is lehet majd venni a rövidebb távú utakra.

Az Airbus már több Ázsiai légitársaságnak felvetette az ötletet, de egyelőre még egyik sem mondott igent az állóhelyekre - írja a New York Times.

A javaslatba betekintést nyert szakértők szerint egy kipárnázott háttámlának támaszkodhatnának az álló utasok, akiket egy hám tartana a helyükön.

Volker Mellert, a német Oldenburg Egyetem fizika professzora, aki látta a terveket, azt mondja: az állóhelyeket csak olyan igazán rövid utakon lehetne bevezetni, mint például Japánban a szigetek közötti légi közlekedésben.

Egyelőre azonban úgy tűnik, maradnak az egyéb helynyerési technikák, például az új ülések kifejlesztése. Az erősebb és ugyanakkor könnyebb anyagok megjelenése lehetővé tette, hogy vékonyabbak legyenek a háttámlák, és így újabb sorokat lehetne becsempészni a gépekre.