Kétszer lefejezték, többször befestették, inkább költözik

Infostart
2006. március 31. 10:43
Koppenhága jelképét, a kis hableányt ki akarják költöztetni a tengerre a város vezetői. A szobrot ugyanis túl sok vandál támadás éri: kétszer már lefejezték, egyszer elvesztette az egyik karját, festéket pedig legalább hétszer kentek rá. A Nemzetközi Nőnapon egy szexuális játékot adtak a kezébe.

A tengerparton egy sziklán ülő kis hableányt, aki évente több mint egymillió látogatót vonz, jelenleg könnyen megközelíthetik a turisták. A sorozatos vandalizmus miatt azonban a város vezetése most azt fontolgatja, hogy jó néhány méterrel arrébb, a kikötő vizébe költöztetik a híres szobrot.

"Ez a megoldás nagyobb biztonságot jelentene a szobornak, és megmaradna a tengerből kiemelkedő sziklán ülő hableány koncepciója is" - véli Jen Peter Munk, aki a város műemlékeinek gondozásáért felel.

Döntés még nem született az ügyben: egyelőre a másfél méter magas szobor költöztetésének potenciális következményeit mérlegelik.

A Hans Christian Andersen egyik mesehősét megformázó szobrot Edward Eriksen készítette, és 1913 óta áll Koppenhágában, amelynek azóta jelképévé vált.