Tévedésből rossz repülőtéren szállt le egy utasszállító

InfoRádió / MTI
2006. március 29. 22:25
Tévedésből az észak-írországi Londonderry helyett egy közeli brit katonai támaszponton szállt le a Ryanair Liverpoolból érkező repülőgépe, amelyet az Eirjet nevű cég üzemeltet alvállalkozásban.

A 39 utast szállító Airbus A320-as pilótája úgynevezett vizuális megközelítéssel akart leszállni Derry repülőterén, és azt is hitte, hogy célállomása felé tart. A leszállás után derült ki, hogy a gép a Londonderrytől mintegy tíz kilométerre lévő Ballykellyben, a brit királyi légierő legnagyobb észak-írországi támaszpontján ért földet.

Az utasok a BBC-nek elmondták: amikor a pilóta a leszállás után bejelentette, hogy "valószínűleg rossz repülőtéren vagyunk", a fedélzeten tartózkodók kacajra fakadtak, mert azt hitték, hogy tréfáról van szó.

Csak amikor a gép körül elkezdtek gyülekezni a brit katonák, akkor kezdték sejteni az utasok, hogy a kapitány nem viccel.

A Ryanair mindazonáltal nem találta tréfásnak az ügyet, és közleményben szólította fel azonnali vizsgálatra a vele járatüzemeltetési szerződésben álló társcéget.

A közlemény szerint olyan pilótahiba történt, amilyen a Ryanair fennállásának több mint húsz éve alatt még nem fordult elő.