Lakosonként átlagosan mintegy 129 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett az Európai Unióban 2023 során, közel két kilogrammal kevesebb, mint 2022-ben, azonban három kilogrammal több, mint 2020-ban, amikor először tettek közzé ilyen témájú jelentést - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.
Az uniós hivatal jelentése szerint 2023 folyamán az EU-ban összesen 58,2 millió tonna háztartási hulladék keletkezett, ami 0,7 százalékos emelkedést jelent a 2022-ben feljegyzett adatokhoz (57,8 millió tonna) képest. Az élelmiszer-hulladék 53 százalékát a háztartások termelték, amely lakosonként 69 kilogrammot tett ki.
A fennmaradó 47 százalék az élelmiszerellátási láncban keletkezett. Egy lakosra vetítve mintegy 12 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett a termelésben, a gyártásban 24 kilogramm, a vendéglátásban 14 kilogramm és az élelmiszer-forgalmazásban 10 kilogramm.
Magyarországon 2023-ban az élelmiszer-hulladék mennyisége egy lakosra vetítve 88 kilogrammot tett ki, ebből a háztartási hulladék személyenként 62 kilogrammot.
Az ellátási láncban keletkezett élelmiszer-hulladékból a termelésre lakosonként 1 kilogramm, a gyártásra 18 kilogramm, az élelmiszer-forgalmazásra 5 kilogramm, a vendéglátásra 2 kilogramm jutott Magyarországon.