Nyitókép: Infostart

Itt az újabb Covid-hullám

Infostart
2024. október 20. 15:13
"Jelenleg azt mondhatjuk, hogy a nyári után ismét a koronavírus egy hulláma ért el minket, aminek több csúcsa is lehet” - nyilatkozta dr. Kemenesi Gábor virológus.

A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa arról beszélt a 24.hu-nak, hogy "még mindig” az Omikron különböző leszármazásai okozzák a fertőzéseket. Szerinte a Covid elleni játszma korántsem ért még véget, állandóan változó helyzetben vagyunk, amit a megfelelő szakterületeknek kell lankadatlanul nyomon követniük.

Az átlagember részéről akkor érdemelne figyelmet a vírus, ha kialakulna egy fertőzőképesebb változat, mint amilyen például az „eredeti” Omikron volt, de erről most valószínűleg szó sincs.

A SARS-CoV2-nél egyébként nem látszik időjárási összefüggés.

Azt látják, hogy az egyes hullámok felfutása nemcsak a víruson múlik, hanem az emberek mozgásán, aktuális immunstátuszán és még számtalan változón.

Ez a Covid már tényleg nem az a Covid, de ez elsősorban nem a vírusnak, hanem nekünk köszönhető - fogalmazott kérdésre válaszolva a virológus.

Ennek elenére "a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak – 65 év felettiek, krónikus betegek – ajánlott évente felvenni az ismétlőoltásokat, illetve azoknak is, akik gyakran tartózkodnak ilyen személyek körében, nehogy maguk vigyék be közéjük a fertőzést".