Nyitókép: Pixabay

Nagy változás jön a napelemeknél, minden tulajdonosnak tudnia kell róla

Infostart
2024. október 18. 05:36
Az Energiaügyi Minisztérium benyújtott egy törvényjavaslatot, amely a zöld átállást hivatott biztosítani. A tervezet szövegéből kiderült, mi mindent kell megosztaniuk ezentúl a háztartási napelemeket üzemeltetőknek. Az viszont nem egyértelmű jelenleg, hogy a szükséges átalakítások költségét (invertercsere vagy új internet-előfizetés) kinek kell fedeznie.

A háztartási méretű naperőművek darabszáma 2022 eleje óta kétszeresére nőtt Magyarországon. Jelenleg már több mint 283 ezer üzemel belőlük, többnyire családi házak vagy melléképületeik tetején. Ezek összes beépített teljesítménye mára közel 2600 megawattra emelkedett, ami jócskán meghaladja a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjainak kapacitását. Termelésükről azonban jelenleg csak nagyon kevés tudható, pedig az adatok naprakész ismerete elősegíthetné a megtermelt zöldenergia hatékonyabb felhasználását, a hálózati fejlesztések valós igényekhez igazodó tervezését, ütemezését – írta közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A tárca zöld átállást elősegíteni kívánó jogszabálytervezete szerint az elosztók és felhasználók kötelesek együttműködni az energetikai adatszolgáltató platform működtetőjével az adatgyűjtésben.

A távoli leolvashatóság érdekében internetkapcsolatra van szükség, ilyen az üzemelő rendszerek több mint kétharmadánál áll rendelkezésre,

írták.

"A felmenő rendszerű bevezetés szerint az új igénybejelentések esetén e kötelezettség 2025 januárjától, a működő vagy már beadott igénybejelentéssel rendelkező kiserőművek esetében 6-8 hónappal később léphet életbe" – olvasható az EM közleményében.

A törvénymódosítási tervezet szövegét átnézve a villanyautosok.hu összeszedte, hogy milyen további adatokat szeretne látni a szolgáltató:

  • a háztartási méretű kiserőmű maximális termelési teljesítményét (kVA),
  • a háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energia mennyiségét (kWh),
  • a termelt villamos energia mennyiségéből a felhasználási helyen saját célra felhasznált energiamennyiségét (kWh),
  • a feszültség- és áramerősség értékeket fázisonként,
  • a teljesítmény-tényezőt,
  • az inverter azonosító adatait.

A portál felveti azt a kérdést is, hogy a szükséges átalakításokat ki fogja fizetni. Ma is működnek ugyanis olyan, régebbi inverterek, amelyek nem, vagy csak kiegészítő eszközök vásárlásával tehetők alkalmassá a távoli adatszolgáltatásra. Ezen kívül előfordulnak olyan helyszínek, például nyaralók, ahol hmke-rendszer működik, de a folyamatos internetkapcsolat jelenleg nem biztosított, ez egy állandó havi költséget jelenthet a napelemes rendszer tulajdonosának.