Nyitókép: Pexel.com

Napelem-telepítés - Itt a bombahír a társasházaknak

Infostart
2024. október 17. 11:17
Társadalmi egyeztetés fázisába került a törvényjavaslat, elfogadás után pedig jelentősen fogyasztóbarátabbak lesznek a szabályok.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) előkészítette és társadalmi egyeztetésre bocsátotta a legmagasabb szintű energetikai jogszabályok módosításait - közölte a tárca.

A minisztérium szerint a módosítások megkönnyíthetik a társasházak számára a napelemes rendszerek telepítését, felgyorsíthatják az áramhálózat rugalmasságát növelő fejlesztéseket. Ehhez azonban arra van szükségük, hogy a jövőben mindenki energiatermelését lássa a minisztérium.

Az Energiaügyi Minisztérium több, az energiatermelésről, az energiafogyasztásról és energiahatékonyságról szóló törvényt is szeretne módosítani. A fontos változásokról szóló szabálytervezetek kedden és szerdán megismerhetőkké váltak, egy héten belül bárki véleményezheti.

A tervezetek elsősorban a napelemek telepítésére és fenntartására vonatkozó szabályokon módosítanának.

Mint az Index összefoglalójából kiderül, 2022 óta kétszeresére nőtt a háztartási naperőművek száma Magyarországon, így már több mint 283 ezer üzemel belőlük, többnyire családi házak vagy melléképületeik tetején. A növekvő kapacitások miatt a minisztérium a jövőben több adathoz szeretne hozzáférni, amire azért van szükség szerintük, mert a több adat

  • elősegítené a megtermelt áram hatékonyabb felhasználását,
  • a hálózat fejlesztését és
  • a szabálytalan üzemeltetők kiszűrését.

Ebből fakadóan az Energiaügyi Minisztérium a jövőben gyűjtené a háztartási napelemek egyéni inverteradatait, és ezen keresztül monitorozná a termelést. Az adatgyűjtésben mind a felhasználóknak, mind az elosztóknak kötelező lesz együttműködni. Az adatgyűjtést távleolvasással fogja végezni a minisztérium, amelyhez szinte csak internetkapcsolatra van szükség, ami az üzemeltetőrendszerek több mint kétharmadában már most is rendelkezésre áll.

2025. január elsejétől pedig már az új naperőmű-telepítési igénybejelentéseknél is kötelező lesz a távleolvashatóság kialakítása. A már működő, vagy már beadott igénybejelentéssel rendelkező kiserőművek esetében 6-8 hónappal később léphet életbe a kötelezettség.

A módosítással minden napelemes termelés láthatóvá válik a hálózatüzemeltetők számára, ezzel jelentősen nő az üzembiztonság szintje.

Az Energiaügyi Minisztérium azzal könnyítené meg a társasházak helyzetét, hogy az energiaközösségekkel kapcsolatos szabályozást a minisztérium a társasházakra vonatkozó speciális rendelkezéssel egészítené ki. Ennek legfőbb eleme, hogy a társasházi energiaközösségek az ingatlantulajdonosok egy részének részvételével is megalakíthatók lesznek – a társasház előzetes hozzájárulásával – a társasház jellemzően közös tulajdonban lévő tetején.

A lehetséges elszámolási modellek egyikében a társasház forgalomarányos rendszerhasználati díjvisszatérítésben részesülhet, ennek mértékét a törvényi felhatalmazás alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozhatja meg.