Nyitókép: Getty Images

Súlyos következménye van hosszú távon a fiataloknál a Covidnak

Infostart
2024. október 16. 04:30
A 10-19 éves korosztályban vizsgálták a kutatók a betegség egészségügyi következményeit.

Egy új, nagyszabású kutatás szerint a Covid-19 fertőzésen átesett gyermekek és tizenévesek körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata - számolt be a Portfolio a Medpage Today cikke alapján.

A több mint 600 ezer fiatalt vizsgáló retrospektív kohorszvizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a Covid-19-fertőzés hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat ebben a korosztályban.

A Case Western Reserve University kutatói által vezetett vizsgálat kimutatta, hogy a 10-19 éves korosztályban 55 százalékkal magasabb volt az esélye a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisának egy hónappal a koronavírus-fertőzés után, összehasonlítva azokkal, akiknél más légúti fertőzést állapítottak meg.

Ez a kockázatnövekedés három és hat hónappal a fertőzés után is fennállt.

Pauline Terebuh, a kutatás vezetője hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét: a cukorbetegséggel diagnosztizált fiatalok hosszú évekig viselik a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények és a megnövekedett egészségügyi költségek terhét. A kutatók szerint a koronavírus képes lehet szelektíven megfertőzni a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit, ami károsíthatja a szerv inzulintermelő képességét. Bár a 2-es típusú cukorbetegséget általában inkább az inzulinrezisztenciával hozzák összefüggésbe, az újonnan diagnosztizált eseteknél a pontos ok nem mindig egyértelmű.