Nyitókép: Pixabay

Nyilvánvalóvá tette álláspontját a rendőrség a visszaváltható palackok kérdésében

Infostart
2024. október 16. 14:02
Közös társadalmi cél a környezet védelme és tisztán tartása, illetve a fenntarthatóság, éppen ezért ha valaki tisztességesen gyűjti be a mások által eldobott betétdíjas csomagolásokat, akkor nincs mitől tartania.

"A hulladék kérdése társadalmi kérdés, kezelése felelősség. Éppen ezért rendelkezik a törvény úgy, hogy a hulladéknak mindig van tulajdonosa. Fontos ugyanis, hogy ne legyen egyetlen olyan pillanat sem, amikor azért senki nem visel felelősséget, amikor a kidobott szemét sorsa nem követhető és nem számonkérhető" - írja közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

Hozzáteszik, hogy ez azonban csak a kérdés egyik oldala. Mint írják, közös érdekünk, hogy egészségünk és környezetünk védelme, tisztán tartása, valamint a fenntarthatóság elérése érdekében a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba újrafeldolgozásra. Leszögezik:

"aki ebben azzal működik közre, hogy a mások által kidobott visszaváltható palackokat összegyűjti, és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel".

De ha köszönetet nem is, annyit mindenképpen, hogy önmagában ezen tevékenységéért ne kelljen rendőri fellépéssel számolnia - írják.

Úgy folytatják, hogy a rendőrség minden esetben szem előtt tartja, hogy melyek a törvényi szabályozás mögött húzódó valós társadalmi érdekek. Leszögezik, pusztán az, hogy ha valaki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackokat gyűjt, nem ad okot rendőri intézkedésre.

Büntetéssel annak kell számolnia, aki mindezt nem a társadalmi együttélés szabályai szerint teszi:

aki kiborítja a kuka tartalmát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik.

A közlemény leszögezi: a rendőrségnek ugyanis nem az a célja, hogy a békés, másoknak kárt nem okozó állampolgárokat zaklassa; az ő tevékenységüket nem minősíti társadalomra veszélyesnek. Céljuk ebben az esetben sem a büntetés, hanem a társadalmi normák betartatása és a békés együttélés biztosítása.