Nyitókép: Andrzej Rostek/Getty Images

Kiderült, mennyi ösztöndíjat kapnak a magyar egyetemisták

Infostart
2024. október 16. 18:07
Meglehetősen nagy a szórás, de még a legmagasabb összeg sem elég a létfenntartáshoz.

Nagyjából 10 és 40 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kap az az egyetemista, aki állami ösztöndíjasként nappali tagozatra jár és jól tanul – derül ki az Eduline körképéből.

Az állami ösztöndíjas tanulóknak legfeljebb a fele kaphat tanulmányi ösztöndíjat, amit egy féléven, vagyis öt hónapon keresztül folyósítanak, és a megállapításánál mindig az előző szemeszteri teljesítményt veszik figyelembe. Az ösztöndíjak számításának módja egyetemenként eltérő. Van, ahol kari átlagot néznek, máshol a szakátlagot, de akadnak olyan egyetemek és főiskolák is, ahol fixen rögzítik az elvárt minimum kreditindexet.

Egy 2007-es kormányrendelet értelmében a tanulmányi ösztöndíj havi összege nem lehet kevesebb a hallgatói normatíva öt százalékánál, azaz – jelenleg – havi 8330 forintnál. Ehhez azonban a legtöbb egyetemen, főiskolán nem elég a kettes, sőt a legtöbb a helyen a hármas átlag vagy kreditindex sem.

A megkérdezett felsőoktatási intézményekben így alakulnak az ösztöndíjak:

  • A BME GTK-n műszaki menedzser alapképzésen 3,3-as ösztöndíjátlagra van, aki 10 400 forintot kap havonta, de a legjobban tanulóhallgatók havi 40-45 ezer forint közötti összeget kapnak az egyetemen.
  • A Corvinuson átlagosan az ösztöndíjak 50 és 80 ezer forint között mozognak, amihez legalább 4,44-es átlagot kellett elérni az előző félévben. A legkisebb összeg havi 54 970 forint.
  • Az ELTE BTK-n 8400 forint a 2024/2025-ös szemeszterben a minimális tanulmányi ösztöndíj, amit 4,4-es ösztöndíjátlagtól utalnak. A legjobban tanuló diákok mintegy 80 ezer forintot vihetnek haza.
  • A Pázmány BTK-n aki eléri a 4,7-es értéket, havonta közel 25 ezer forintot kap. A legjobban tanuló diákok pedig 62 ezer forintos tanulmányi ösztöndíjat kapnak.
  • A többi egyetem esetében a tanulmányi ösztöndíjak nagyjából a 10-35 ezer forint között mozognak átlagosan