Nyitókép: magyarepitok.hu

Magyarország legnagyobb autópálya-csomópontja épül, nem is akárhol

Infostart
2024. október 11. 05:48
Az új csomópont az M44-es, az M5-ös, az 5-ös és a leendő M8-as találkozásánál jön létre.

Új autópálya-csomópont jön létre Kecskemét közelében az M44-es gyorsforgalmi út, az M5-ös autópálya és az 5-ös főút találkozásánál – írja a magyarepitok.hu.

A projektet az M5-ös 74-es számú, Kecskemét Észak nevű csomópontjának átépítésével kivitelezik, a befejezése 2027 első felében várható. A beruházás kapcsolódik az M44-es legnyugatibb szakaszának építéséhez, amely a Hódút Építő Kft. generálkivitelezésében jön létre 33,6 kilométeres új nyomvonalon, 14 műtárggyal.

Az M44-es a Szentkirály és Kecskemét közötti zárószakaszán a kivitelezés 80 százalék fölött van, és várhatóan jövő tavasszal a 33,6 kilométerből 32,2 kilométert meg fognak tudni nyitni a forgalom számára. Az ÉKM közleménye szerint az újonnan épített szakaszt elkészülte után bekötik majd az 5-ös főútba és Békéscsaba irányából az M5 autópályába is, így az új csomópont kivitelezése alatt is biztosított lesz a forgalom.

Az M44-es az új csomóponttól M8-as autópályaként folytatódik – a távlati tervek szerint Dunaújvároson, illetve Székesfehérváron keresztül összekötést teremtve az M7-es autópályával. Ugyanitt alakítják ki az M44-es és az 5-ös főút csomópontját is, így az M0-s körgyűrűt leszámítva, Magyarország legnagyobb csomópontja jön létre.

A csomópont kivitelezésének ideje alatt számos korlátozásra számíthatnak az autósok. A munkálatok miatt már csütörtöktől lezárják a 74. számú csomópontnál lévő kihajtót a Szegedről Kecskemét, illetve Lajosmizse irányába érkező forgalom előtt.