Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Most derült ki, hogy szennyvíz folyt a Balatonba heteken át – strandot is be kellett zárni

Infostart
2024. október 9. 05:45
Ezért nem volt megfelelő a vízminőség az egyik tihanyi strandon.

„Ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz” – fogalmazott a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője a nyár végi tihanyi strandbezárást okozó szennyeződésről. „A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben” – közölte az igazgató a HírBalaton megkeresésére.

A szezon végén zárták be Tihany somosi szabadstrandját a vízben található magas számú E. coli (Escherichia coli) miatt, ami egy szennyvízjelző baktérium, jelenléte szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal. A BLKI a veszprémi kormányhivatallal közösen lokalizálta, mely területről érkezett a tóba a szennyezett víz, de a pontos forrását és okát jó ideig nem tudták.

Vasas Gábor annyit közölt, a hétvégén sikerült a szennyeződés pontos forrását feltárni, és a problémát csőcserével azonnal megszüntetni.

A portál információi szerint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvízfőnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. Az illetékesek és érintettek valószínűsíthetően azért nem vették észre jó ideig, mert bekerített, zárt ingatlanról van szó, amely évek óta csak megőrzés alatt áll. A DRV nem észlelte a rendszerében a nyomáscsökkenést, illetve nem tudta lokalizálni a hibát hetekig.

A portál megkeresésére a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal közölte: „Jelenleg folyamatban van az ügy kivizsgálása, ezért pontos információk még nem állnak rendelkezésre.” A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság még nem válaszolt arra, hogy történt-e feljelentés, és indult-e rendőrségi eljárás az ügyben.

A balatoni víziközmű szolgáltató, azaz a DRV elavult, túlkoros csőrendszerének egyre sürgetőbb cseréje hosszú évek óta visszatérő téma.