Nyitókép: Pixabay

Talált egy pénztárcát, iratot, más értéket? – mutatjuk, mit a törvényes teendő

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. október 7. 05:47
Egy teljes napig tartott egy becsületes megtalálónak, hogy felkutassa egy utcán talált pénztárca tulajdonosát. Az InfoRádió utánajárt, hogy mi a legkönnyebb módja az ügyintézésnek, ha valaki vissza akarja adni más tulajdonát. Erről ugyanis nemcsak az erkölcs, hanem a jog is részletesen rendelkezik.

A Polgári Törvénykönyv szabályozza, hogy mi a teendő ilyen esetekben: ha az ember talál valamilyen gazdátlan tárgyat, akkor azt köteles a megtalálástól számított nyolc napon belül az azt elvesztőnek, tulajdonosnak, vagy más jogosult személynek átadni. Ha ez nem lehetséges, akkor a megtalálás helye szerint illetékes jegyzőnek kell az értéket átadni, szintén nyolc napon belül – tudta meg az InfoRádió Atalay Borbála jogásztól. Amikor valaki lead egy talált dolgot a jegyzőnek, akkor nyilatkozhat úgy róla, hogy igényt tart rá, ezt jegyzőkönyvben rögzítik – tette hozzá.

"Ne a rendőrségtől várjunk ilyenkor intézkedést"

– hangsúlyozta a jogász. Mint mondta, közkeletű tévedés, hogy a rendőrségen kell a talált értékeket leadni, és sajnos sokszor maga a hatóság sem tudja, hogy nem ő az illetékes. A rendőrség hivatalosan nem tud segíteni, mivel a jegyző feladata, hogy a meglelt értéket átvegye és három hónapig őrizze.

Ha megállapítható, hogy kié az a bizonyos tárgy, akkor a jegyző neki fogja kiadni. Ha három hónapon belül nem derül ki, hogy ki a tulajdonos, akkor megkapja a megtaláló, de nem idegenítheti el, nem terhelheti meg – szögezte le a jogász.

Onnantól kezdve az ő kötelessége őrizni további egy évig. Ha a tulajdonos ezen idő leteltével sem jelentkezik, akkor a megtaláló megtarthatja az értéktárgyat, de élő állat esetén ugyanez az idő három hónap.

Atalay Borbála kiemelte, hogy a jogszabály szerint a talált pénzt még akkor sem tarthatja meg senki, ha nem deríthető ki, hogy kié.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mi a törvényes eljárás talált pénztárca, irat, más érték esetén? - Atalay Borbála, jogász
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást