Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Máris itt az első parlamenti "B-hét"

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. október 7. 07:17
Napirend előtti felszólalásokkal, kérdésekkel és azonnali kérdésekkel folytatja a munkát hétfőn az Országgyűlés, a törvényhozás bizottságai pedig kedden és szerdán minisztereket hallgatnak meg.

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn délelőtt 11 órakor.

Ez egy úgynevezett B-hét a parlamentben, most tehát általános viták és határozathozatalok nem lesznek, kérdések és azonnali kérdések viszont igen.

A Fidesz-KDNP-sek a többek közt a nyári Erzsébet-táborok eredményeiről, valamint a dél-somogyi és a nyíregyházi térség fejlesztéseiről szeretnének többet megtudni. Az ellenzék egyebek mellett

  • a kórházi adósságállomány kezeléséről,
  • a drogfogyasztás elleni küzdelemről,
  • a készpénzhasználat jogának alkotmányos megerősítéséről,
  • a bankolás költségeiről,
  • az iskolabusz-hálózat hiányosságairól,
  • a meddőségi kezelések és a sürgősségi fogamzásgátlás állami támogatásáról,
  • a vidéki egészségügy problémáiról és
  • az elhagyott újszülöttek sorsáról

faggatja a kormány képviselőit.

Ez utóbbiról már volt szó a törvényhozásban. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ezt mondta: "az elmúlt időkben valóban jóval több gyermek maradt bent a kórházakban, mert nem vitték haza a szüleik, mint a korábban. Fontos, hogy ők minél hamarabb egy olyan stabil környezetbe kerüljenek, tehát örökbefogadó szülőkhöz. Itt amit a legfontosabb tennünk, az az örökbefogadásnak a felgyorsítása, hiszen mi is tudjuk, hogy több mint ezer pár vár arra, hogy örökbe fogadhasson gyereket, emellett pedig a meddőség olyan probléma lassan, amellyel minden hetedik pár szembenéz. Éppen ezért nyújtottunk be egy olyan javaslatot, amelyik július elsejétől hatályba lépett, és el is indultak az első eljárások; hogy hat hétnyi kapcsolat nélküliség után ha a szülő nem kereste a gyerekével a kórházban a kapcsolatot, akkor a gyermek örökbefogadhatóvá válik. Bízunk benne, hogy így minél több gyerek minél hamarabb valóban szerető családi közegbe kerülhet, örökbefogadó szülőkhöz".

A plenáris ülés napirend utáni felszólalásokkal zárul.

A bizottságok kedden és szerdán megkezdik a miniszterek szokásos éves meghallgatását. Lantos Csaba energiaügyi miniszter a fenntartható fejlődés bizottságába és a gazdasági bizottságba kapott meghívást. Varga Mihály pénzügyminiszter a gazdasági, a költségvetési és a népjóléti bizottságban tart beszámolót. Az igazságügyi bizottság Tuzson Bence igazságügyi minisztert hallgatja meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Országgyűlés - előzetes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást