Nyitókép: Pixabay

Új szabályozás: nem mindegy, hogy egy tanyasi épületen van a napelem, vagy Pécs belvárosában

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2024. október 6. 06:40
A napelem telepítéséről szóló jogszabályban az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint vannak túlszabályozások. Szolnoki Balázs Ádám szerint nem kellene egy kalap alá venni például a városi utcaképet és a tanyavilágot.

Csalódottan vette tudomásul a MANAP Iparági Egyesület elnöke, hogy a Magyar Közlönyben megjelent az a napelemeket szabályozó rendelet, amelyhez elküldték észrevételeiket. Szolnoki Balázs Ádám az InfoRádióban azt mondta, a tervezet és a megjelent kormányrendelet között a társadalmi egyeztetés után lett különbség, de véleménye szerint nem minden úgy változott, ahogyan az hosszú távon megnyugtató lenne.

"Szerintünk szemléletformálásra alkalmas az erkélynapelem, és az egyes háztartásokban valamicskét hozzá tudna tenni. Ezt is elveszik, így akik lakásokban laknak és csak erkélyük van, nem tudnak részesedni a napenergia-hasznosításból. Ez szögesen ellentétes azzal, amit Nyugat-Európában tapasztalunk" – mondta a Szolnoki Balázs Ádám.

Szerinte a megjelent jogszabályból ugyan kikerült, hogy a házak tetején csak síkban szerelhetők fel a napelemek, de az új megfogalmazás sem egyértelmű. Nehezen értelmezhető például az a szigorítás, hogy a napelemet csak szabályos geometriai rendben lehet elhelyezni a tetőfelületen.

"Eddig is volt ilyen jellegű szabályozás a helyi építési rendeletekben, főleg ott, ahol helyi védettség volt, vagy a településkép azt megkívánta, hogy ne legyenek össze-vissza épületgépészeti elemek a tetőn. Ez teljesen logikus, de az egész országra történő kiterjesztésének nem látjuk az értelmét" – fejtette ki a szakmai egyesület elnöke, aki szerint nem mindegy, hogy egy tanyának a hátsó épületén, a befelé néző tetőfelületén van egy napelem, vagy Pécs belvárosában. Szolnoki Balázs Ádám reményét fejezte ki, hogy az életbe lépésig hátralévő három hónapban még változhat a jogszabály.

A településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról szóló jogszabálytervezet október elsején került nyilvánosságra, ahogy azt korábban megírtuk, a társadalmi vitájára egy hetet adott az Építési és Közlekedési Minisztérium.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új szabályozás: nem mindegy, hogy egy tanyasi épületen van a napelem, vagy Pécs belvárosában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást