Nyitókép: Gabor Meszesan/Getty Images

Ungár Péter: tudjuk, hogy ez népszerűtlen téma, de…

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. október 4. 13:44
Ungár Péter megemelné a főpolgármester és a polgármesterek fizetését. Az LMP parlamenti frakcióvezetője szerint nem helyes, hogy ezek a vezetők kevesebbet keresnek, mint egy országgyűlési képviselő.

Az LMP a pénteki napon olyan törvénymódosítást kezdeményezett, mely jelentősen emelné a főpolgármester, a kerületi és megyei jogú városok, illetve a kisebb települések polgármestereinek a fizetését.

A párt közleményében emlékeztet, a miniszterek és az országgyűlési képviselők fizetése hosszú évek óta a nemzetgazdasági átlagbérhez viszonyítva kerül meghatározásra, ehhez képest a településvezetők tiszteletdíját nominálisan határozza meg a törvény. Az összeg ráadásul lassan tíz éve változatlan, miközben csak tavaly majd húsz százalék volt az infláció. Ennek eredményeként például a főpolgármester úgy irányít egy 450 milliárd forintos költségvetésű várost nagyon erős jogosítványokkal, hogy a fizetése alacsonyabb a parlamenti képviselők alapbérénél – fogalmaznak.

„Az új önkormányzati ciklus kezdete szimbolikus lehetőséget teremet arra, hogy az Országgyűlés rendezze ezt a fenntarthatatlan helyzetet. A parlamentnek ki kell mondania, hogy becsüli annyira a településvezetők munkáját, mint a saját képviselőiét, és elismeri, hogy az önkormányzatok legalább olyan fontos szerepet töltenek be a közügyek intézésében, mint az Országgyűlés” – írja az LMP.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a politikus fizetésének emelése nem népszerű téma, de meggyőződésünk, hogy a tisztesen megfizetett politikusi munka előnyei bőven meghaladják annak költségeit, hiszen szélesíti a politikával foglalkozni akarók körét és csökkenti a korrupciót” – zárul a közlemény.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ungár Péter megemelné a főpolgármester és a polgármesterek fizetését
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást