Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Új világ jön a hazai iskolákban, már a bizonyítvány sem lesz a régi

Infostart
2024. október 4. 20:33
Az állami vizsgát, vagyis az érettségit jelentő bizonyítvány kivételével 2025 őszétől áttérne a kormány a papíralapú óvodai és iskolai bizonyítványokról a digitális változatra.

A diákokat és a pedagógusokat is ideértve 1,42 millió embernek lesz jobb azáltal, hogy a köznevelési intézményekben használatos papíralapú bizonyítványokról átállnának a digitálisra – írja a hvg.hu egy friss törvénymódosító javaslatcsomag alapján, amelynek szövege felkerült a kormány honlapjára.

A javaslat a köznevelési törvényt módosítva kimondja: 2025 szeptember 1-jétől “az óvodai és iskolai nyomtatványok – az állami vizsga teljesítéséről kiállított bizonyítvány kivételével – a tanulmányi rendszer alkalmazásával, a személyiségi, adatvédelmi és biztonságvédelmi követelmények megtartásával elektronikus úton készülnek el”.

Az indokolás szerint ezzel a pedagógusok adminisztrációs terhei csökkennek, mert a bizonyítványokat ezentúl nem kell kézzel kitölteni, de a diákoknak is jobb, mert a bizonyítványokat digitális formában tudják megőrizni. A kivételt majd az érettségi bizonyítvány jelenti, amelyet nyomtatott formában is ki kell adni és meg kell őrizni. Az iskolai bizonyítvány az iskola igazgatójának elektronikus aláírásával ellátott digitális biztonsági okmány lesz és közokiratnak minősül. Kiskorúnál a szülő, nagykorúnál a diák kérésére a digitális bizonyítványról “papíralapú díszpéldányt is ki kell állítani”, de ez már nem közokirat.