Nyitókép: Michael H/Getty Images

Megszólalt az MFB és Magyar Péter a diákhiteles szerződések ügyében

Infostart / MTI
2024. október 2. 17:46
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálata után nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását a Diákhitel Zrt.-nél - közölte a bank.

A Kehi 2021 során folytatott átfogó vizsgálatot a Diákhitel Zrt.-ben, amely érintette a beszerzésekkel és szerződésekkel kapcsolatos gyakorlatot is. A Magyar Fejlesztési Bank ezt követően 2022-ben nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását - olvasható a bank közleményében.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a 2021-es kormányzati ellenőrzés több hiányosságot is feltárt a Diákhitel Központnál, amelyet akkor a Tisza Párt mostani elnöke vezetett. A kiszivárgott, nem nyilvános jelentés szerint a Kehi összesen 52, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen. És bár a közbeszerzési értékhatárt el nem érő, egyszerű beszerzési eljárásokat a jogszabályoknak megfelelően bonyolították le, a hivatal álláspontja szerint több esetben nem volt valós verseny vagy éppen túlárazás történt.

Frissítés: Magyar Péter közleményben reagált, azt írva, hogy a Kehi a Diákhitel Központtal kapcsolatban feljelentést nem tudott tenni, mert nem talált bűncselekményt, de most, három évvel később kiadják a "2021-es, legfelsőbb politikai utasításra, zsarolási céllal készített kormányzati jelentést", hogy "pár napra újra el tudja terelni a propaganda a figyelmet a valóságról". A Tisza Párt elnöke hozzátette "a Kehi elnöke azt hazudja, hogy csak tanácsadást végeztek, miközben a valóság az, hogy miniszterelnöki utasításra szálltak ki anno a Diákhitel Központhoz rendőrökkel a házasságom megromlásakor".