Nyitókép: Pixabay

Hajléktalan "népszámlálás" kezdődik Budapesten

Infostart
2024. október 1. 12:06
Átfogó felmérést végeznek a hajléktalan emberek élethelyzetéről Budapesten október 3. és október 11. között.

A felmérés keretében részletes kérdőíves adatfelvétel várható a budapesti hajléktalan szállásokon, a családok átmeneti otthonaiban lakók, a hajléktalanok nappali melegedőit igénybe vevők, valamint a közterületeken éjszakázók körében a "Február Harmadika Munkacsoport" (Menhely Alapítvány) évenkénti adatfelvételeinek tapasztalatait felhasználva - közölte a szervezet.

Az érintettek demográfiai és egészségi helyzete mellett azt is megvizsgálják, hogy a hajléktalanok hogyan látják a jelenlegi helyzetük megváltozásának a lehetőségeit, s mit tudnak ők és szociális segítőik tenni a változás érdekében.

A a Menhely Alapítvány jelezte: a kérdőíves adatfelvétel mellett - a korábbi, 2005-ös és 2008-as "hajléktalan népszámláláshoz" hasonlóan - önkéntesek közreműködésével regisztrálják a közterületeken éjszakázó embereket is. Ebben az évben Budapest belső kerületeiben, jövőre a külső kerületekben próbálják megállapítani, ténylegesen hányan alszanak fedél nélkül éjszakánként a fővárosban.

A kutatás a Városkutatás Kft, a Menhely Alapítvány, a Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI), a Fővárosi Önkormányzat és a budapesti hajléktalanellátó szervezetek összefogásával, az Európai Unió finanszírozásával valósul meg.

"Idén az Unió tíz országának 15 városa vesz részt ebben a nemzetközi kutatásban, melynek célja, hogy mind az Európai Unió, mind az egyes tagországok, önkormányzatok az eddigieknél hatékonyabb lépéseket tegyenek a tömeges hajléktalanság felszámolása érdekében" - olvasható a közleményben, amely szerint a felmérés fontos ahhoz, hogy megbízható adatokkal alátámasztott döntések születhessenek, illetve hogy az egyes intézkedések hatásai mérhetőek legyenek.