Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Kútba eshet az akkumulátor-ipari beruházás Hevesben

Infostart
2024. szeptember 30. 19:14
A tízezer fős településen a kínai BYN Chemical magyarországi leányvállalata akart akkumulátorgyártáshoz szükséges oldószert gyártó üzemet létesíteni.

A vegyi üzem ellen masszív lakossági tiltakozás kezdődött, ami miatt miatt Sveiczer Sándor polgármester először népszavazáson mérte volna meg az gyár támogatottságot, egy Facebook-bejegyzése azonban arról tanúskodik, hogy inkább felbontaná a szerződést és új befektetőt keresne - írta az Economx.

Múlt hét végén ugyanis kezdeményezte a BYN Hungary Kft-vel korábban megkötött előszerződés felmondását (ezt a helyi ellenzéki képviselők nem támogatták). Megkezdte az egyeztetéseket annak érdekében, hogy újabb befektetőket találjanak. Kiválasztásánál kiemelt szempont, hogy helyi lakosok számára biztosítson munkahelyet, és Hevesnek stabil, hosszú távú adóbevételt és támogatást nyújtson - írta a polgármester a Facebookon.

A portál emlékeztet: a beruházást augusztus közepén, az önkormányzati választások után jelentette be Sveiczer Sándor, néhány héttel azután, hogy a kampányban még tagadta az akkumulátoriparhoz kapcsolódó kínai cég betelepítésének tervét. A cég egy akkumulátorgyártáshoz szükséges oldószert, az NMP gyártását tervezné.

Mint ismert, egy évvel ez előtt lakossági ellenállás miatt bukott el a szlovén Andrada arra vonatkozó terve, hogy tízmilliárd forint értékben akkumulátor-újrahasznosító üzemet építsen a Miskolc melletti Alsózsolcán. Ezt a beruházást a kormány 4,7 milliárd forinttal támogatta. Az alsózsolcaiaknak nem tetszett a beruházás, ezért a cég inkább a Pest megyei Sóskút települést szemelte ki új helyszínül. Itt különféle kifogások merültek fel, ezért először helyi népszavazást próbáltak összehozni, aztán a alkotmányossági panasszal éltek - az eredményről a lap szerint egyelőre nincs hír.