Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Alakuló előtt - Magyar Péter keményen nekiment Karácsony Gergelynek

Infostart
2024. szeptember 30. 09:39
Pénteken alakul meg a Fővárosi Közgyűlés, amelyen közlése szerint Karácsony Gergely főpolgármester a pártlogikai helyzet miatt nem jelöl főpolgármester-helyettest, csak egy esetben. Magyar Péter, a "holtversenyben" legnagyobb fővárosi frakcióját adó Tisza Párt elnöke hazugsággal vádolja a főpolgármestert.

Karácsony Gergely a Telexnek adott interjújában jelentette be, hogy nem jelöl főpolgármester-helyettest, és hosszabban értekezett arról, hogy milyen pártpolitikai és -logikai viszonyokat észlel maga körül, szólt például Magyar Péter és Vitézy Dávid közeledéséről.

Az interjút "hazugságoktól és önellentmondásoktól hemzsegő" cikknek nevezte a Tisza Párt elnöke, Magyar Péter hétfőn a Facebookon. Ismert, bár a főpolgármesteri címet Karácsony Gergely 2019 után idén júniusban is elnyerte, de a két legnagyobb frakciót a Fidesz és a Tisza Párt adja majd, és mindkét párt jelezte, koalícióra nem lesz lehetőség.

Magyar Péter először is reagált arra a karácsonyi véleményre, amely szerint Magyar Péter Vitézy Dávidba "szerelmes".

"Hogy ki kibe lett szerelmes az utóbbi hetekben, az elég könnyen megállapítható, ha valaki meghallgatja a miniszterelnök és Karácsony Gergely egymásról adott nyilatkozatait, illetőleg ha követi a kettejük közös olimpiai álmait egy csőd szélén álló fővárosban és országban."

Karácsony Gergely Magyar Péter szerint mindig abban volt jó, hogy áldozati pózba helyezze magát, hogy sajnálni kelljen, és közben mindenkinek mindent megígér, "de betartani már nem szereti az ígéreteit".

"Egy valódi vezető teljesíti a törvényi kötelezettségeit, próbál kompromisszumos jelölteket és megoldásokat találni. Egyeztet az érdemi szereplőkkel és nem vádaskodik" - folytatódik a hétfői poszt. "Ehelyett a főpolgármester inkább megzsarolt engem, hogy ha nem támogatjuk a Gyurcsány-Bajnai-kormány embereit, Kiss Ambrust és Tordai Csabát, akkor inkább senkit nem jelöl helyettesnek. Elmondta azt is, hogy ha nem támogatjuk a szavazatunkkal, hogy a főváros vezetésében és cégeiben itt maradjanak a régi gárda kemény titánjai, akkor inkább költségvetést sem készít a fővárosban, és hagy mindent összeomlani, amit aztán majd a Fidesszel közösen a Tisza Pártra próbálnak majd tolni."

Magyar Péter úgy látja, "a régi hatalmi elit szereplői összefognak és támadják az egyetlen új potens politikai erőt, amely azt tűzte zászlajára, hogy felszámolja az eddigi fővárosi és országos színtű korrupciós, urambátyám világot".

Hazugságnak nevezte azt is, hogy a Tisza Párt képviselői nem vállalnának felelősséget a közgyűlésben.

"Egyrészt a Tisza Párt jelöl két tanácsnokot. Az egyikük az esélyegyenlőségért és az akadálymentesítésért, a másikuk pedig a transzparenciáért, a szerződések átvilágításáért lenne felelős. Másrészt valódi felelősséget csak úgy lehet vállalni, ha valódi jogkörei vannak a képviselőknek, és nem a főpolgármesterhez van telepítve minden jog- és hatáskör. Az erre vonatkozó javaslatunkat elküldtük Karácsony Gergelynek" - írta Magyar Péter.

Ígérte, a Tisza Párt azon dolgozik majd, hogy a főváros a jelenlegi kaotikus helyzet, a hisztérikus vezető és a kormányzati megszorítások ellenére működőképes maradjon.

"Biztos vagyok abban, hogy ahogy a szeretett hazánkban 2026-tól, úgy Budapesten is, legkésőbb 2029-től egy új prosperáló időszak következik, mert a fővárosiak egy működő, fejlődő, tiszta, biztonságos, szerethető városban szeretnének élni és nem elégszenek meg annyival, hogy boldog legyen a karácsony" - zárul a poszt.