Nyitókép: Pixabay

Újabb két elavult börtönt ürítenek ki

Infostart
2024. szeptember 25. 13:09
A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kiüríti a Heves és Tolna Vármegyei börtönöket, mivel azok már korszerűtlenek és magas a fenntartási költségük.

A győri börtön után újabb két intézetet szűrt ki az az átfogó vizsgálat, amely biztonsági, fenntarthatósági és egyéb minőségbiztosítási szempontok alapján világítja át a korszerűtlen és magas üzemeltetési költségekkel működtethető büntetés-végrehajtási intézeteket - írja közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP).

Modern rendvédelmi szervként a büntetés-végrehajtás az elmúlt években egy olyan történelmi mértékű, komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósításába kezdett, amely a XXI. századi biztonságtechnikai vívmányok szakmai alkalmazása mellett célul tűzte ki a büntetés-végrehajtásban dolgozók munkakörülményeinek javítását, valamint infrastrukturális rendszerek hatékonyabb és fenntarthatóbb működtetését.

Ennek a folyamatnak köszönhetően ma már megújuló munkakörnyezet, okoseszközök és informatikai innovációk sora segíti a büntetés-végrehajtásban dolgozók napi munkáját az intézeteink többségében

- emeli ki a BvOP.

A börtönökben kiépültek a távtárgyalásokat lehetővé tevő informatikai központok, a fogvatartottak számára elektronikus ügyintézési pontokat hoztak létre, de a telemedicina rendszerrel képesek digitális eszközökön keresztül történő egészségügyi vizsgálatok elvégzésére is. A következő lépcsőfok a mesterséges intelligencia alkalmazása lesz az új csengeri intézetben, Magyarország első high-tech börtönében.

Ezek a fejlesztések azonban néhány elavult intézetben - jelen esetben Szekszárdon és Egerben - már csak aránytalanul magas ráfordítással lennének megvalósíthatóak. Ráadásul a két börtön együttesen csupán 239 fogvatartott elhelyezését tudja biztosítani , amely a szervezet teljes férőhely kapacitásának alig haladja meg az 1 százalékát. Ehhez képest a komplexumok rezsiköltségei a korszerűtlen épületgépészeti és energetikai jellemzők miatt rendkívül magasak.

A fogvatartottakat más bv. intézetekbe szállítja át az BvOP, a kiürített épületek sorsáról később születik döntés. A kiürítést ütemezetten hajtják végre, amely várhatóan 2024. novemberében fejeződik be. A BvOP hangsúlyozza: a kollégák munkájára más intézeteinkben továbbra is számít, a kiürítések nem járnak majd elbocsátásokkal. A büntetés-végrehajtás érintett személyi állománya új szolgálati helyen és beosztásban folytathatja pályafutását, melyhez a rendészeti ágazat minden segítséget biztosít.