Nyitókép: InfoRádió

Gönyű polgármestere a tetőzés előtt: "fáradt már a település"

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. szeptember 19. 12:16
Tetőzéshez közeli állapotban van a Duna Gönyűnél - mondta az InfoRádiónak a település polgármestere. Major Gábor a Győr-Moson-Sopron vármegyei község árvíz elleni védekezéseinek aktualitásairól beszélt.

Gönyűnél a Duna tetőzéshez közeli állapotban van, csütörtök reggel két óra alatt egy centit ment felfelé a vízszint, 821 centiméterig mehet fel a helyi várakozások szerint.

Mint Major Gábor polgármester az InfoRádióban elmondta, a védműveket kiépítették, önkéntesek vannak, de már csak azért, hogy ha esetleg valahol átszakadna a gát, akkor tudjanak reagálni, "sok munka, nagy munka Gönyűnél már nincs".

Szombat óta vannak kint a parton, éjjel is folyamatosan őrködtek, így "egy kicsit fáradt már a település", szerda este is 300 ember rakta a zsákokat 20 óráig.

"A vízügyi szakemberek szerint a gátak bírják majd a terhelést, mi is csak abban tudunk bízni, hogy bejön a jóslat, és mindenki és minden bírja" - fogalmazott.

Vasárnap és hétfőn ott is szakadt az idő, de a mostani száraz napok szerinte segítettek.

Elhúzó védekezésre rendezkedtek be, a készültséget továbbra is fenn kell tartani a településen, a Hidroinfo szerint szombaton indulhat intenzívebb apadás.

A település 10 százaléka vett részt a védekezésben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
ÁRVÍZ - Gönyű polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást