Nyitókép: Nagy István agrárminiszter hivatalos Facebook-oldala

Nem kicsit vált be a Lajta-vésztározó megnyitása

Infostart / MTI
2024. szeptember 18. 13:56
A beavatkozás jó döntésnek bizonyult, Mosonmagyaróvár fölött már érezteti hatását a levonuló víztömeg csökkenésében. A dunai árhullám tetőzése jelenleg a szlovákiai Dévény térségében tart, a Dunakanyarban várhatóan még két napig emelkedik a vízszint.

A vízügy szakemberei hajnalban megnyitották a Lajta-szükségtározó-rendszert, az árvízcsúcs csökkentése a Mosonmagyaróvár feletti szakaszon már érezteti is a hatását - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán.

Tájékoztatásuk szerint a Lajta-szükségtározó-rendszer - amely a folyó mentén, az osztrák-magyar határ és a város között helyezkedik el - megnyitása azt jelenti, hogy a vízügyes szakemberek a gátat megbontották, így

  • irányított módon,
  • biztonságosan és
  • megfelelő időzítéssel

tudnak vizet kivezetni a kijelölt területekre. A beavatkozás jó döntésnek bizonyult, Mosonmagyaróvár fölött már érezteti hatását a levonuló víztömeg csökkenésében - jegyezték meg.

A dunai árhullám tetőzése jelenleg a szlovákiai Dévény térségében tart,

a Dunakanyarban várhatóan még két napig emelkedik a vízszint, így ott még folyik az ideiglenes védművek kialakítása - írták, hozzátéve, hogy Budapesten az alsó rakpartra kedden 22 órakor lépett ki a víz, a tetőzés a fővárosban a hét végén várható.

Az OVF közlése szerint jelenleg a Duna Komárom feletti szakaszán mindenütt harmadfokú az árvízvédelmi készültség, munkatársaik 24 órában figyelik a helyzetet és a töltéseket, és ha bárhol szivárgást vagy más rendellenességet észlelnek, azonnal beavatkoznak, továbbá az érintett településeken a vízügyesek a társzervezetekkel és a civil önkéntesekkel együtt folyamatosan építik azokat az ideiglenes védvonalakat - töltésmagasításokat, nyúlgátakat, szigeteléseket -, amelyek megakadályozzák a lakott területek elárasztását.

A legfrissebb adatok alapján a hazai szakaszon a legtöbb helyen a harmadfokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd a folyó - fűzték hozzá.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a gátak hatalmas terhelésnek vannak kitéve, az elhúzódó tetőzések és az ár lassú levonulása miatt ez várhatóan még napokig így lesz. Mivel minden felesleges újabb terhelés, mozgás veszélyezteti a töltéseket, arra kérik a lakosságot, ne menjenek a gátakra nézelődni, fotózni.