Nyitókép: MTI/Marjai János

Emberi gondatlanság vezetett az üzemi tragédiához Békéscsabán

Infostart / MTI
2024. szeptember 17. 19:29
Emberi gondatlanság miatt történt halálos üzemi baleset tavaly augusztusban egy békéscsabai gyárban, ezt állapította meg a rendőrség, amely befejezte az ügy vizsgálatát.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon kedden felidézte: egy békéscsabai gyárban tavaly augusztusban egy gépkezelő egy sterilizáló gép karbantartását végezte, eközben leemelte annak az aknának a fedelét, amelybe a gépből a forró vizet kell leengedni. Ezután a nyitott akna mellől néhány métert arrébb ment, hogy megnyissa a leeresztő csapokat.

A csarnokban takarítóként dolgozó nő épp ekkor esett bele az aknába, amelybe közben ömlött a forró víz. A gépkezelő azonnal a segítségére sietett, és kihúzta az aknából, de így is megégett a nő testének csaknem 90 százaléka.

Mentőhelikopter szállította kórházba, ahol öt nappal később meghalt.

A történtek vizsgálata során felmerült annak gyanúja, hogy foglalkozási szabályszegés vezetett a balesethez, a karbantartáshoz ugyanis nem kellett volna kinyitni az akna fedelét.

A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást a gépkezelő ellen.

Az iratokat vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségnek – írták a közleményben.