Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

"Aggasztó méretű árhullámot" vár a közigazgatási tárca

Infostart / MTI
2024. szeptember 15. 17:03
A védekezés koordinálásáért felelős testületek 0-24 órában követik nyomon a helyzetet, hogy szükség esetén a további döntéseket azonnal meg tudják hozni - ígérik.

Felkészülten várják az Ausztriából érkező, aggasztó méretű árhullámot a védelmi bizottságok Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében, illetve a fővárosban - közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) vasárnap.

Kiemelték, a védekezés koordinálásáért felelős testületek 0-24 órában követik nyomon a helyzetet, hogy szükség esetén a további döntéseket azonnal meg tudják hozni. Ha a helyzet megköveteli, a főispánok által vezetett védelmi bizottságok élőerős segítséget is toboroznak.

Az árvízi védekezéssel kapcsolatos feladatokat szakmailag az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányítja, a védekezési munkálatok mindenhol időben megkezdődtek. Ehhez a munkához minden érintett szakaszon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adja a védekezés támogató logisztikáját, a vármegyei védelmi bizottságok pedig a különböző vármegyei szervek munkáját koordinálják és szakmai kezdeményezésre döntenek a lakosság védelme érdekében szükséges intézkedésekről - írják a közleményben.

Hangsúlyozták, az első és másodfokú védekezés egyes feladatainak elvégzésében a jogszabályok a települési polgármesterek feladatait is megszabják.

Budapesten a védekezés szakmai feladatait a főpolgármester vezetésével a Fővárosi Csatornázási Művek irányítja, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság bevonásával. Amennyiben a védekezéshez további eszköz vagy munkaerő szükséges, azt az érintett szervek jelzik a Budapest Főváros Védelmi Bizottságát vezető főispánnak - tájékoztatott a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.