Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Árvízvédelmi riadó Budapesten, gyorsabb az áradás a vártnál

Infostart / MTI
2024. szeptember 13. 18:03
Karácsony Gergely főpolgármester másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el valamennyi budapesti árvízvédelmi szakaszra - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A főpolgármester az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése és a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. javaslata alapján a Dunán érkező, igen gyors emelkedésű árhullám miatt hozta meg a döntést. A készültség során a vízügyi szakemberek a biztonságos ivóvízellátás fenntartásához, illetve a csatornarendszer zavartalan működéséhez szükséges műszaki intézkedéseket teszik meg, továbbá felkészülnek a várhatóan szükséges, ideiglenes védművek kiépítésére.

A Dunán az árhullám a jelenlegi előrejelzések szerint nyolc méter körüli vízállás mellett, a jövő hét második felében tetőzik,

mértéke várhatóan meghaladja a tavaly decemberi és idén júniusi árvíz vízszintjét, de a pénteki prognózis alapján nem éri el a 2013-as nagy árvíz idején tapasztalt vízállást

- ismertették.

Az elmúlt évtizedben számos olyan fejlesztés történt, ami megkönnyíti az árvízi védekezést, ugyanakkor a közlemény szerint fel kell készülni arra, hogy a III. kerületben és a Margitszigeten homokzsákok alkalmazására és ideiglenes védművek kiépítésére is sor kerülhet.

Eddig keddi lezárásokról volt szó. Most azt írják, hogy a Duna vízszintjének várható gyors emelkedése miatt

előreláthatólag szeptember 16-án, hétfőn szükséges lesz az alsó rakpartok lezárása; erre figyelemmel szombaton 0 órától tilos lesz a megállás az alsó rakpartokon

- közölték. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság várhatóan vasárnap délutántól a még az alsó rakparton parkoló autókat elszállítja, erről péntektől a parkoló autók szélvédőjén kétnyelvű tájékoztatást helyez el.

A rendezvény miatt a hétvégére egyébként is lezárt, belső pesti rakpartszakaszokat nem nyitják újra. Az alsó rakpart többi szakasza lezárásának pontos időpontjáról szombaton, a friss előrejelzések ismeretében hoz döntést a főpolgármester.