Nyitókép: PixelsEffect/Getty Images

Két téma jutott közel Brüsszelhez, kezdődik a szavazatgyűjtés

Infostart / MTI
2024. szeptember 12. 06:39
Az Európai Bizottság szerdán úgy határozott, hogy nyilvántartásba vesz egy fenntartható vízgazdálkodást és egy pszichedelikus szerekkel támogatott terápiákat célzó európai polgári kezdeményezést.

A "Vízgazdálkodási szempontból intelligens és fenntartható Európáért" elnevezésű kezdeményezés célja, hogy az Európai Unióban a vízgazdálkodást emeljék a szén-dioxid-mentesítéssel azonos prioritási szintre. A szervezők emellett a társadalomi vízlábnyom jelentős csökkentését szorgalmazzák, valamint

az európai szintű paradigmaváltást hangsúlyozzák a tiszta víz megőrzése érdekében az egyének, a vállalkozások, a gazdálkodók és az ökoszisztémák számára.

Célkitűzésük között az is szerepel, hogy biztosítsák minden ember jogát a tiszta és biztonságos vízhez és higiéniához, valamint az ökoszisztémák és a biológiai sokféleség helyreállításához és védelméhez - derül ki az Európai Bizottság brüsszeli közleményéből.

A másik, PsychedeliCare elnevezésű polgári kezdeményezés szervezői arra kérik a bizottságot, hogy ösztönözze a pszichedelikus szerekkel támogatott terápiákkal kapcsolatos szakértői konszenzust és ezen terápiák elterjedését, valamint "a multidiszciplináris képzésre irányuló kapacitásépítési erőfeszítéseket". A kezdeményezők azt is sürgetik, hogy a bizottság támogassa a pszichedelikus szerek terápiás alkalmazásainak kutatását és a kutatási hálózatok fejlesztését, valamint fogadjon el álláspontot a pszichedelikus vegyületekre vonatkozó nemzetközi szabályozás megteremtésére.

Mivel mindkét európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy azok jogilag elfogadhatók. Az uniós bizottság leszögezte, hogy

a javaslatok tartalmát ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A közleményben emlékeztettek: az európai polgári kezdeményezés nem eshet az Európai Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel. A nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.