Nyitókép: dunacruises.com

A Dunán a Hableány, botrány is lett belőle

Infostart
2024. szeptember 12. 05:12
A hajó a Balaton után immár a Dunán szeli a habokat, ám vannak, akik lecserélnék a nevét.

A gróf Széchenyi Ödön által 1867-ben épített gőzhajó replikája korábban a Balaton egyetlen lapátkerekes személyszállító hajója volt, amivel Gróf Széchenyi István fiának kívántak emléket állítani, aki elsőként hajózott Budapestről Párizsig.

A korhű módon újjáépített, kétszintes fedélzetű hajó napjainkban rendezvényhelyszínként funkcionál, és ma már a Dunán teljesít szolgálatot. Itt azonban meglehetősen rossz emlékeket idéz fel a Hableány név a 2019-es budapesti hajókatasztrófa miatt, amiben 28 ember vesztette életét – írja a promotions.hu.

Többen jelezték is a cégnek, hogy nem szerencsés a névválasztás, de a válaszukban közölték, "ez a hajó viselte eredetileg a Hableány nevet, minden utána ezt a nevet viselő hajó már csak felhasználta azt. Ezen felül állítólag egy hajó nevét megváltoztatni sem »jó ómen«”.

A Balatonon a megdráguló kikötői díjak ellehetetlenítették a hajó használatát, így került a közel 20 méter hosszú, 43 tonnás hajó a Dunára, ahol történelmi járatként szeli a folyót a Margit híd és a Szabadság híd között.