Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Jött egy kormányrendelet a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva

Infostart
2024. szeptember 11. 11:47
A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány jóváhagyta a hit- és erkölcstanoktatás, hittanoktatás és tankönyvtámogatás költségvetési jogcímcsoport kiadási előirányzatának legfeljebb 4,2 milliárd forinttal történő túllépését. Megjelent egy gazdálkodást érintő kormányrendelet is, a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva.

Emelkedhet a hit- és erkölcstanoktatás költségvetése. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormány jóváhagyta a hit- és erkölcstanoktatás, hittanoktatás és tankönyvtámogatás költségvetési kiadási előirányzatának legfeljebb 4,2 milliárd forinttal történő túllépését.

A 2024-es költségvetési törvényben ezen a soron 22 milliárd szerepel, az emelés tehát csaknem 20 százalék - írja a hvg.hu.

Egy kisebb összeget érint egy másik döntés. A Magyar Államkincstár működésére szánt összegből 215 millió forintot átcsoportosítottak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal működési és a nemzeti park igazgatóságok személyi kiadási kerete javára, valamint az Agrárminisztérium és a kormányhivatalok dologi kiadásaira.

Megjelent egy gazdálkodást érintő kormányrendelet is. Ez a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva és annak fennállása idejére kimondja: „az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi tulajdoni részesedésével működő vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság önkormányzattal szemben fennálló követelése átruházására irányuló szerződést érvényesen nem köthet”.

Ez szerdától máris hatályos.