Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Az "európai vaskupola" mellett lobbizik a lengyel miniszterelnök

Infostart / MTI
2024. szeptember 5. 16:46
Donald Tusk szerint a kontinens gazdasági fejlődése csak határainak és területének védelme esetén lehetséges.

Európa csak akkor fejlődhet gazdaságilag, ha képes megvédeni határait és a területét; Varsó arra számít, hogy Írország támogatja azokat a lengyel törekvéseket, amelyek a keleti uniós határ védelmének közös európai finanszírozását illetik – jelentette ki Donald Tusk lengyel kormányfő csütörtökön a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, a Simon Harris ír kormányfővel közös sajtóértekezleten. Hozzátette: a korszerű európai légvédelmi program megvalósításában is közös részvételt fog szorgalmazni.

A lengyel kormányfő felidézte azokat az utóbbi hónapokban történt incidenseket, amikor orosz légieszközök hatoltak be a lengyel légtérbe. Ebben az összefüggésben „komoly hozzáállást” vár az európai partnerektől az "európai vaskupola" tervéhez.

Donald Tusk áprilisban jelentette be, hogy Lengyelország csatlakozik a közös európai légvédelmi projekthez (ESSI), amelyet Németország kezdeményezett. A terv támogatása érdekében Tusk májusban Kiriákosz Micotákisz görög kormányfővel közös levelet intézett az uniós szervekhez.

Keleti határa védelmét Lengyelország a Keleti Pajzs nevű projekt révén erősítené meg. Nyár eleji bejelentés szerint a 10 milliárd zlotyba (920 milliárd forint) kerülő projekt keretében 2028-ig a lengyel-fehérorosz és a lengyel-orosz határon korszerű térfigyelő és drónrendszereket telepítenek, terepakadályokat, valamint a lakosságnak és katonáknak szánt óvóhelyeket létesítenek.

Tusk a sajtóértekezleten azt is megjegyezte: nem titok, hogy

Lengyelország az Európai Bizottság új hivatali ciklusában olyan biztosi posztot szeretne, amely összefügg az uniós költségvetés kezelésével.

„Itt jó úton haladunk”, ez lehetővé teszi majd Varsónak, hogy „hatékonyabban eszközölje ki a biztonsági és határ-, terület- és légvédelmi szükségletek melletti hatékonyabb érvelést, és azok kieszközlését” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Simon Harris Ukrajnára vonatkozó új európai gazdasági menetrend kidolgozásáért állt ki a felszólalásában. Megígérte: Dublin tovább támogatja az ukrán erőfeszítéseket, ennek bizonyítéka - mint Harris mondta - az általa és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által szerdán aláírt kétoldalú együttműködési és támogatási megállapodás.

A megállapodás értelmében Írország idén további 128 millió eurót folyósít katonai támogatásra, valamint legalább 40 millió eurót biztosít humanitárius célokra. Emellett aknamentesítő rendszereket és robbanóanyag-ártalmatlanító berendezéseket szállítanak Ukrajnának.