Nem elég, hogy káros, még csíp is – új rovar támad hazánkban

Infostart
2024. szeptember 4. 04:00
A csipkéspoloska fokozatosan szürkíti el a tölgyfák levelét.

Egyre több tanulmány mutat rá arra a problémára, hogy Európa szerte számos invazív rovar pusztítja az erdőket. Áprilisban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) publikált arról, hogy a kártevők ellen miként lehet védekezni az erdővel borított területeken. A kiadványukban felhívták a figyelmet arra is, hogy az invazív rovarok évente több millió hektárnyi erdőt károsítanak meg. Ezek a károk pedig egyre csak fokozódnak az éghajlatváltozással és a nemzetközi kereskedelemmel együtt, megkönnyítve a pusztító rovarok elterjedését - írja a hellovidek.hu.

A tanulmány szerint a legsúlyosabb problémát és a legnagyobb károkat jelenleg a csipkéspoloska okozza. Az Észak-Amerikából származó rovar tömeges megjelenését viszont nagyon hamar, már Nagy Britanniában, Szlovákiában és számos más európai országban is igazolták.

Hazai viszonylatban rengeteg településen elindultak az irtással, visszaszorítással kapcsolatos munkák.Ellepték a kellemetlen poloskák a platánfákat, a balkonokat, a száradó ruhákat Miskolc minden részén. A sétálóutcán járva magukról a kis rovarokat leseprő embereket láthatunk.

Zalaegerszegen is felütötték a fejüket a kártevők, itt a lemosó permetezésen kívül a platánfákat nem permetezik Zalaegerszegen, nem szeretnének erős kémiai szereket használni. A fák lombozatát ugyan károsítja a platánpoloska, de az életét nem veszélyeztetni.

Veszprém vármegyében is többen jelezték, hogy a csipkéspoloskák megjelentek. Az elmúlt napokban volt, aki a kertjében, más az ablakpárkányán, száradó ruhákon találkozott velük, de az igazi veszélyt az erdőkben jelentik. Bonyhádon még májusban adtak ki közleményt arról, hogy elkezdik a csipkéspoloska elleni permetezést.